مدیریت استرس (Stress Management) و سایر موضوعات مرتبط با استرس مانند مقابله با استرس و روشهای کاهش استرس و عوامل استرس زا و استرس شغلی، از جمله بحثهای رایجِ روزگار ما هستند.
شاید نیم قرن قبل، چنین واژههایی به ندرت شنیده میشدند.
در گذشتههای دور، اصطلاح عاملان مرگ همه را به یاد عفونت و بیماری و جنگ و مواردی از این دست میانداخت؛ اما به نظر میرسد که امروز، استرس در زندگی شخصی و استرس شغلی از جمله شتابدهندههای مهم حرکت انسان به سوی مرگ هستند.
هدف از ارائهی درس مدیریت استرس و راه های مواجهه با استرس
اگر چه مدیریت استرس و مواجهه با استرس میتواند دغدغهی بسیاری از انسانها باشد، اما قاعدتاً برای دوستان متممی میتواند مسئلهی جدیتری محسوب شود.
بررسیهای ما نشان داده است که بسیاری از دوستان متممی، حداقل یکی از ویژگیهای زیر را دارا هستند:
• علاقهمندی به توسعه فردی (در زندگی فردی یا محیط سازمانی)
• جوان بودن و قرار داشتن در آستانه ورود به زندگی جدی شغلی و اجتماعی
• ایفای نقش مدیریت و سرپرستی در سازمانها و کسب و کارها
هر سه ویژگی فوق میتوانند به نوعی استرس زا باشند.
کسانی که برای توسعه فردی وقت میگذارند، طبیعتاً در پی تغییر و بهبود وضعیت خود و محیط خویش هستند. این را هم به خوبی میدانیم که نوع تلاشی برای تغییر، میتواند به تحمل استرس های درونی و بیرونی منتهی شود.
جوان بودن هم به این معناست که هنوز، موقعیت مشخصی برای فرد، تثبیت نشده و حاصل این وضعیت، ابهام در زندگی و رویارویی با چالش برنامه ریزی جهت دستیابی به هدفها و خواستههاست.
اشتغال به مدیریت و سرپرستی هم از جمله عوامل استرسزایی است که میتواند بر تمام جنبههای زندگی ما سایه بیندازد.
مسئولیت داشتن به خودی خود برای تجربهی استرس شدید کافی است. طبیعتاً تلاطمهای کلان اقتصادی و چالشهای محیط کار هم میتوانند بر استرس شغلی بیفزاید.
در چنین شرایطی اگر مدیری در مدیریت استرس توانمند نباشد، این ناآرامی و تنش درونی او به همکارانش هم منتقل خواهد شد و به این ترتیب، مشکلات حاشیهای سازمان افزایش پیدا میکند.
به این علت، ما بر این باور هستیم که مباحث مدیریت استرس و مقابله با استرس (و اگر به شکل دقیقتر بگوییم: مواجهه با استرس) مهارتی است که میتواند برای همهی دوستان متممی مفید باشد.
بیماری های ناشی از استرس و سایه تهدید آن بر سر زندگی ما
میدانیم که بیماری های ناشی از استرس در زندگی انسان، پدیدهی نسبتاً جدیدی محسوب میشوند.
زندگی مدرن، شهرنشینی و تکنولوژیهای جدید تولید که پس از انقلاب صنعتی فراگیر شدند، سبک زندگی ما را به کلی تغییر دادند و بسیاری از ویژگیهای سبک زندگی جدید، برای ما تنش زا و تنش آفرین بوده است.