براي پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي، مصرف چربي وروغن را كاهش دهيد.
مصرف بيش از حد روغن ها علاوه بر ايجاد چاقي، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي – عروقي و برخي از انواع سرطانها را نيز افزايش مي دهد.
براي پيشگيري از افــزايش كلسترول خون، به جاي روغن حيواني و روغن نباتي جامد ونیمه جامد از روغن هاي مايع مانند روغن زيتون و روغن آفتابگردان استفاده كنيد.
براي مصرف كمتر چربي ها، غذاها را بصورت كبابي، تنوري، بخارپز يا آب پز مصرف كنيد.
از مصرف بي رويه شيريني هاي خامه دار، چيپس، سس سفيد سالاد، سوسيس، كالباس، همبرگر، كله پاچه، مغز، دل و قلوه كه حاوي مقدار زيادي چربي هستند اجتناب كنيد.
از شير و لبنيات كم چرب ( کمتر از 5/2 درصد چربی ) استفاده كنيد.
سعي كنيد حداقل 2 بار در هفته ماهي مصرف كنيد. زيرا چربي مفيد آن خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را كاهش مي دهد.
در صورتي كه طعم ماهي را دوست نداريد با افزودن سبزي هاي معطر و آبليمو آن را با ذائقه خود تطبيق دهيد.
چربي هاي حيواني و پوست مرغ داراي مقادير زيادي كلسترول هستند. چربي قابل رويت گوشت هاي قرمز را قبل از طبخ بگيريد. پوست مرغ را قبل از پختن جدا كنيد.
سعي كنيد كمتر از غذاهاي سرخ كرده استفاده كنيد.
هر نوع روغن براي كاربرد خاصي تهيه شده است. از روغن مايع براي مصارف پخت و به عنوان سالاد و از روغن مخصوص سرخ كردني براي مصارف سرخ كردن استفاده كنيد.
روغن مايع مخصوص سرخ كردني در مقابل حرارت پايدار است. اما اين موضوع بدان معني نيست كه از اين نوع روغن چندين بار مي توان براي سرخ كردن استفاده كرد. از روغن مخصوص سرخ كردني حداكثر 2 تا 3 بار آن هم نه با فاصله طولاني بلكه مثلا” در طول يك روز مي توان استفاده كرد و پس از آن بايد روغن را دور ريخت.
روغن ماهي، زيتون و مغزها از منابع خوب روغن هستند. روغن ماهي حاوي مقادير فراوان اسيدهاي چرب امگا 3 است. روغن زيتون و مغزها اسيد اولئيك فراوان دارند. اسيدهاي چرب مذكور با تاثير بر كاهش كلسترول خون براي سلامت قلب و عروق مفيد هستند.
مصرف روغن زيتون براي مصارف مختلف پخت مناسب است ولي مانند ساير روغن هاي مايع به حرارت بالا حساس است. همچنين مصرف آن به عنوان جايگزين سس هاي سالاد توصيه مي شود.
مصرف روغن نباتي مايع به دليل اينكه فاقد كلسترول است و اسيدهاي چرب غير اشباع بالايي دارد به روغن حيواني يا جامد نباتي ارجحيت دارد.
ماهي هاي چرب مثل ماهي آزاد، كاد، كپور و …. روغن زيتون و مغزها از منابع بسيار خوب روغن هستند. روغن ماهي به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب امگا 3 و روغن زيتون به دليل دارا بودن مقادير زياد اسيد اولئيك براي سلامت قلب و عروق مفيد هستند.
مواد لبني چرب و گوشت پرچربي به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب اشباع موجب افزايش كلســترول خون و بروز بيماريهاي قلبي و عروقي مي شوند. مصرف اين مواد را تا حد امكان محدود كنيد.
افزايش كلسترول خون از مهمترين عوامل ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي است.
بي تحركي و افــــزايش وزن سبب افزايش چربي خون مي شود.
با انجام دادن ورزش هايي همچون پياده روي، شنا ودوچرخه سواري وزن خود را كنترل كنيد و چربي خون را كاهش دهيد.
اگر كلسترول خون شما بالاست و دارو مصرف مي كنيد ورزش منظم و رعايت برنامه غذايي كم چربي را فراموش نكنيد.
براي پيشگيري از افزايش كلسترول بد خون، به جاي روغن حيواني و روغن نباتي جامد از روغن هاي مايع مانند روغن زيتون و روغن آفتابگردان استفاده كنيد.
روغن جامد هيدروژنه حاوي اسيدهاي چرب اشباع و اسيدهاي چرب ترانس است كه خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي – عروقي و سرطان را افزايش مي دهد.
اگر كلسترول خون بالا يا سابقه بيماري قلبي در خانواده داريد، برنامه غذايي كم چربي را رعايت كنيد.
الياف (فيبر) موجود در حبوبات و غلاتي كه سبوس آنها جدا نشده است به كاهش كلسترول خون كمك مي كند.
از مصرف كله پاچه، مغز، دل و قلوه كه حاوي مقدار زيادي كلسترول هستند، خودداري كنيد.
بجاي سس هاي چرب در سالاد از روغن زيتون يا آب ليمو يا سركه و سبزي هاي معطر استفاده كنيد.
رطوبت، نور، اكسيژن و مجاورت با فلزاتي مثل آهن و مس موجب تسريع فساد روغن مي شود. روغن را در ظرف مناسب، در محل خشك و خنك و دور از نور نگهداري كنيد و پس از هر بار مصرف در ظرف را ببنديد.
استفاده از حرارت بالا هنگام طبخ روغن موجب ايجاد تركيبات شيميايي نامطلوب مي شود. اين مواد باعث كدر، بدبو و غليظ شدن روغن و دود كردن آن مي شود. بنابراين روغن را با شعله كم حرارت دهيد.
ظرف نگهداري روغن بايد سالم و غير قابل نفوذ به نور، حرارت و هوا باشد. نگهداري روغن مايع در ظروف شفاف و در پشت شيشه فروشگاهها صحيح نيست.
در هنگام خريد روغن به مشخصات روي برچسب توجه كنيد. نام و نوع فرآورده، نام و آدرس شركت سازنده، شماره پروانه ساخت و پروانه وزارت بهداشت، شرايط نگهداري و مصرف، تاريخ توليد و انقضاء و مشخصات تغذيه اي كالا بايد ذكر شده باشد.
مصرف زياد نمك ازمهمترين عوامل افزايش فشارخون است.